Ontwikkelingen in de branche

Ontwikkelingen in de branche vakantiewoningen

Ontwikkelingen in de branche van vakantiewoningen

Een negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk
De kans groeit dat consumenten rente gaan betalen over hun spaargeld. Dat is de verwachting nu de Europese Centrale Bank de rente nog verder wil verlagen. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente de komende maanden verder gaat verlagen. Nu is de rente al -0,4 procent en die kan mogelijk nog verder dalen. Elke avond moeten de Europese banken hun overtollige geld verplicht stallen bij de ECB. Daar rekent de ECB depositorente voor. Enkele jaren geleden kregen de banken nog rente over dat geld, maar nu moeten ze daarvoor betalen (de genoemde rentegetallen zijn immers negatief). De ECB hoopt op die manier te bereiken dat de banken het geld zullen uitgeven in plaats van op te potten. Maar in het geval van Nederland lijkt dat niet te lukken. Per saldo stallen de Nederlandse banken zo een 138 miljard euro aan overtollig kasgeld bij de ECB. En dat kost ze ruim 500 miljoen euro per jaar aan rente. Als de rente negatiever wordt, kan die rekening oplopen tot ruim een miljard (bron: ad.nl).

Toerisme in Nederland blijft maar groeien
Er lijkt geen einde te komen aan de groei van de toeristische sector in Nederland. Het afgelopen jaar gaven toeristen uit binnen- en buitenland opnieuw meer uit. De totale bestedingen die toeristen voor, tijdens en na hun reis of verblijf deden, bedroegen in 2018 in totaal 87,5 miljard Euro. Dat was – rekening houdend met de gestegen prijzen in ons land – 4,1 procent meer dan het jaar ervoor, blijk uit cijfers van CBS.
De bestedingen van toeristen uit het buitenland namen met 8,2 procent nog sterker toe. Dat kwam zowel door een groter aantal overnachtingen die zij hier boekten als het toegenomen aantal buitenlanders die hun accommodatie of vliegticket bij Nederlandse bedrijven boekte. In 2018 kwamen er 19,1 miljoen buitenlandse toeristen naar ons land, 1,2 miljoen meer dan in 2017. Zij gaven samen 32,5 miljard euro uit, oftewel 2,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor (bron: rtlz.nl).

Vakantiehuisjes en campings in Nederland draaiden beste hoogseizoen ooit
Campings en vakantiehuisjes in Nederland hebben in juli en augustus topmaanden gedraaid. Veel meer Nederlanders ging op vakantie in eigen land, daardoor overtrof het aantal overnachtingen in caravans, tenten en huisjes dat van het tot dan toe beste jaar 2019. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bij de presentatie van het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2020.

In de maanden juli, augustus en september gingen maar liefst 5,9 miljoen Nederlanders op vakantie in eigen land, een kwart meer dan een jaar eerder. Er kwamen wel veel minder buitenlandse toeristen, daardoor hadden de hotels geen goede zomer.

In april lag het toerisme vrijwel volledig stil, toen waren er 93 procent minder overnachtingen. In de maanden daarna krabbelde dat langzaamaan weer op. “Het derde kwartaal van 2020 werd relatief goed afgesloten”, aldus het CBS. Het aantal gasten was weliswaar 12 procent lager dan een jaar eerder maar er waren wel 74.000 meer overnachtingen.

“Vooral kampeerterreinen en in iets mindere mate bungalowparken zagen het aantal gasten en overnachtingen in juli en augustus toenemen ten opzichte van dezelfde periode in 2019.” Nederlanders blijven ook langer op de camping of het vakantiepark, dat droeg bij aan de toename van het aantal overnachtingen.

Voor hotels was het geen goed derde kwartaal, daar werd het verlies aan buitenlandse gasten niet gecompenseerd door Nederlandse vakantiegangers. Het totale aantal overnachtingen in de hotels kwam over de maanden juli, augustus en september een kwart lager uit dan een jaar eerder.

De hotels hadden wel ook meer Nederlandse gasten dan een jaar eerder. “Dat kon echter de scherpe daling in de buitenlandse vraag, ruim 50 procent minder overnachtingen, niet compenseren”, aldus het CBS. (bron: nu.nl)