Ontwikkelingen in de branche

Ontwikkelingen in de branche vakantiewoningen

Ontwikkelingen in de branche van vakantiewoningen

Een negatieve spaarrente lijkt onvermijdelijk
De kans groeit dat consumenten rente gaan betalen over hun spaargeld. Dat is de verwachting nu de Europese Centrale Bank de rente nog verder wil verlagen. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente de komende maanden verder gaat verlagen. Nu is de rente al -0,4 procent en die kan mogelijk nog verder dalen. Elke avond moeten de Europese banken hun overtollige geld verplicht stallen bij de ECB. Daar rekent de ECB depositorente voor. Enkele jaren geleden kregen de banken nog rente over dat geld, maar nu moeten ze daarvoor betalen (de genoemde rentegetallen zijn immers negatief). De ECB hoopt op die manier te bereiken dat de banken het geld zullen uitgeven in plaats van op te potten. Maar in het geval van Nederland lijkt dat niet te lukken. Per saldo stallen de Nederlandse banken zo een 138 miljard euro aan overtollig kasgeld bij de ECB. En dat kost ze ruim 500 miljoen euro per jaar aan rente. Als de rente negatiever wordt, kan die rekening oplopen tot ruim een miljard (bron: ad.nl).

Toerisme in Nederland blijft maar groeien
Er lijkt geen einde te komen aan de groei van de toeristische sector in Nederland. Het afgelopen jaar gaven toeristen uit binnen- en buitenland opnieuw meer uit. De totale bestedingen die toeristen voor, tijdens en na hun reis of verblijf deden, bedroegen in 2018 in totaal 87,5 miljard Euro. Dat was – rekening houdend met de gestegen prijzen in ons land – 4,1 procent meer dan het jaar ervoor, blijk uit cijfers van CBS.
De bestedingen van toeristen uit het buitenland namen met 8,2 procent nog sterker toe. Dat kwam zowel door een groter aantal overnachtingen die zij hier boekten als het toegenomen aantal buitenlanders die hun accommodatie of vliegticket bij Nederlandse bedrijven boekte. In 2018 kwamen er 19,1 miljoen buitenlandse toeristen naar ons land, 1,2 miljoen meer dan in 2017. Zij gaven samen 32,5 miljard euro uit, oftewel 2,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor (bron: rtlz.nl).